A

Diagnose og klinisk billede Tilstanden er en reaktion på et svært traume. Selve traumet er af stor betydelighed, der er tale om en livstruende begivenhed eller lignende. Det at genopleve traumet ”flashbacks” er det man typisk forbinder med PTSD, eller oplevelse af situationer der minder om traumet ofte fulgt af en følelse af angst.

Differentialdiagnose og komorbiditet PTSD deler symptomer med både inden for det affektive og andre lidelser, og det er det samlede sygdoms billede der afgør om der er tale om PTSD.

Ætiologi Man har fokuseret på resiliens over for PTSD, hvor modstandsdygtig man er overfor traumer. Udsættelse for tidligere traumer kan være med til at hærde personen, men det kan også medvirke til en ophobning af belastning og svære traumer, som er med til at svække resiliensen.

Behandling Til behandlingen anvender man SSRI stoffer i kombination med psykosocial behandling. Det er ofte en god ide at se på den enkeltes forhistorie, da f.eks. komorbiditet og resiliens kan indvirke på, om en person kan holde til at blive udsat for eksponering eller om man skal lave et støttende forløb. Debriefing efter en traumatisk oplevelse syntes virkningsløs og kan i værste fald forværre forløbet. I den tidlige fase efter traumet kan der være brug for krisestyring og krisehåndtering. Det vil dreje sig om ro, mulighed for kommunikation, sikre data om den traumatiske situation og sikre basale behov herunder sikring af identifikation og evt. somatiske skader.

Skriv en kommentar