Nickelsen, N. C. (2008): “Heterogeneous Passages, Subjectivity and Pain in the Joints”.

Nickelsen, N. C. (2008): “Heterogeneous Passages, Subjectivity and Pain in the Joints”. Published in Danish in Psyke and Logos, vol. 29, 1, 2008. Dansk Psykologisk Forlag (20 pages)

Nickelsen bruger begrebet ”Heterogen” om situationer hvor mennesker og ikke mennesker (f.eks. maskiner), fabrikeres simultant af samme proces. Et eksempel er arbejderen og arbejdsmaskinen på en ”rubber fabrik”. Som sådan er der tale om en kvinde og en maskine, men i situationen kan kinden og maskinen fabrikeres simultant på flere måder af arbejdesprocesen – kvinden skal integreres med maskinen.

De forskellige (fabrikations) måder kalder Nickelsen ”passages”. Med dette menes at, i de forskellige udfald er kvinden og maskinen struktureret af A) praktisk rationalitet (de skal f.eks. i praksis arbejde), og de er regeret af nogle mål (de skal f.eks. producerer noget).

En god heterogen passage kunne dermed f.eks. være at kvinden og maskinen i arbejdes interaktionen producer hvad de skal.

En dårlig heterogen passage kunne være at kvinden og maskinen ikke kan interagerer og dermed ikke producer noget.

Tager man den sidste dårlige heterogene passage, har den implikationer for kvinden – anskuet som subjekt. Hermed menes kvinden anskuet som værende locus for (de) tanker, emotioner og bevidsthed der skal interagerer den dårlige heterogene passage. Hun må udføre ”silent work” hvormed menes, at i situationen passer arbejdes standarden ikke til kvinden, og (the) ”silent work” må hun derfor udfører for at kunne tilpasse sig standarden. Eksempelvis ved at prøve og interagerer med maskinen igen, og igen, selv om hun ikke har fysikken til dette.

Derved må kvinden som subjekt dels trækker på den dårlige heterogene passage ved at udføre arbejde der fysisk set er skidt, for ellers kan hun ikke tilpasse sig den dårlige heterogene passage, dels bliver kvinden en effekt af den dårlige heterogene passage, hvormed menes at hun og maskinen fabrikeres simultant af arbejdes processen – rationaliteten og målene – som henholdsvis delikat subjekt (kvinden), og fungerende objekt (maskinen)

Skriv en kommentar